- 19 May 2019, 01:02
POP MÜZİK İKİYE AYRILIR: MICHAEL JACKSON VE DİĞERLERİ...
Tarihçe olarak, 1940'lara kadar dayanan, bir müzik akımı 'pop'...
'Gündemde olan' anlamına gelen 'POPÜLER' kırpılarak; 'Patlamak' anlamına gelen 'POP' kelimesi bulunmuştur.
Amerika, İngiltere, Fransa gibi müziğe yön veren ülkelerden, ilk zamanlarından beri, ana akımlardan birisi olmasına rağmen, o zamanlar modayı daha sonradan takip eden ülkemizde, pop 1970'lerde patlamıştır.
İyi ya da kötü, yılda en az 100 tane global pop şarkıcısı çıkıyor...
Kimisi cidden 'pop' kelimesi gibi patlıyor ve yıllarca konuşuluyor...
Kimisi ise koskoca bir balon, daha sonra 'patlıyor'... ve bir daha ortalarda olmuyor...
Dünya pop müzik tarihine, Madonna, Frank Sinatra, Boy George, Cher, George Michael yön vermiştir. Daha sonraları, Shakira, Ricky Martin, Christina Aguilera gibi isimler de çıkarak, pop müziğe damga vurmuşlardır.
Ama hepsi bir yana, Michael Jackson bir yana...
Bunu hayranı olarak söylemiyorum.
Bugün Pop müzikle yakından alakası olmayan birisi de olsaydım, Michael Jackson benim için yine pop dalında bir numaraydı... Ben pek arabesk dinleyen bir insan değilimdir, ama İbrahim Tatlıses herkes için bir efsane sestir. Orhan Gencebay ise efsane bir söz yazarı ve bestecidir. Tartışalamaz. Klasik müzikte, Beethoven, Mozart neyse, Rock müzikte Metallica, Elvis Presley ne ise, Rap müzikte Eminem, 50 Cent ne ise, Pop müzikte de Michael O'dur. Pop müzik ikiye ayrılır: Michael ve diğerleri...
THRILLER, BAD ve DANGEROUS gibi üç baş yapıt, bence dünya müziğine yön vermiştir...
Belki 60'lar disko müziğinden esintiler olsa da, OFF THE WALL son derece kalitelidir!
Hak ettiği değeri bulamasa da INVINCIBLE son derece başarılı bir albümdür!
Kardeşleri ile yaptığı çocukluk şarkıları bile, kaliteli soundlara sahiptir.
Müzikal hatası yok denilebilecek kadar az, bir müzikal dahidir.
Şarkıları apayrı soundlara sahip, birer baş yapıtlardır.
Şarkılarını, verdiği mesajları, sound kalitesini, bir kitap yazsanız, sığdıramazsınız.
Şayet yaşasaydı, daha bir çok kaliteli müzik yapacaktı...
İhtiyacı var mıydı? Hayır, yoktu.
Zaten bundan 100 yıl sonra bile dinlenebilecek en az 50 tane şarkı yaptı.
Ama o zaten, şarkı olsun diye, şarkı yapmıyordu ki...
Kendi duygularıydı...
Biz de o yüzden seviyorduk ya...
İyi ki bu dünyadan gelmiş ve geçmiş...
19 Mayıs 2019, Pazar
04.02
Tarihçe olarak, 1940'lara kadar dayanan, bir müzik akımı 'pop'...
'Gündemde olan' anlamına gelen 'POPÜLER' kırpılarak; 'Patlamak' anlamına gelen 'POP' kelimesi bulunmuştur.
Amerika, İngiltere, Fransa gibi müziğe yön veren ülkelerden, ilk zamanlarından beri, ana akımlardan birisi olmasına rağmen, o zamanlar modayı daha sonradan takip eden ülkemizde, pop 1970'lerde patlamıştır.
İyi ya da kötü, yılda en az 100 tane global pop şarkıcısı çıkıyor...
Kimisi cidden 'pop' kelimesi gibi patlıyor ve yıllarca konuşuluyor...
Kimisi ise koskoca bir balon, daha sonra 'patlıyor'... ve bir daha ortalarda olmuyor...
Dünya pop müzik tarihine, Madonna, Frank Sinatra, Boy George, Cher, George Michael yön vermiştir. Daha sonraları, Shakira, Ricky Martin, Christina Aguilera gibi isimler de çıkarak, pop müziğe damga vurmuşlardır.
Ama hepsi bir yana, Michael Jackson bir yana...
Bunu hayranı olarak söylemiyorum.
Bugün Pop müzikle yakından alakası olmayan birisi de olsaydım, Michael Jackson benim için yine pop dalında bir numaraydı... Ben pek arabesk dinleyen bir insan değilimdir, ama İbrahim Tatlıses herkes için bir efsane sestir. Orhan Gencebay ise efsane bir söz yazarı ve bestecidir. Tartışalamaz. Klasik müzikte, Beethoven, Mozart neyse, Rock müzikte Metallica, Elvis Presley ne ise, Rap müzikte Eminem, 50 Cent ne ise, Pop müzikte de Michael O'dur. Pop müzik ikiye ayrılır: Michael ve diğerleri...
THRILLER, BAD ve DANGEROUS gibi üç baş yapıt, bence dünya müziğine yön vermiştir...
Belki 60'lar disko müziğinden esintiler olsa da, OFF THE WALL son derece kalitelidir!
Hak ettiği değeri bulamasa da INVINCIBLE son derece başarılı bir albümdür!
Kardeşleri ile yaptığı çocukluk şarkıları bile, kaliteli soundlara sahiptir.
Müzikal hatası yok denilebilecek kadar az, bir müzikal dahidir.
Şarkıları apayrı soundlara sahip, birer baş yapıtlardır.
Şarkılarını, verdiği mesajları, sound kalitesini, bir kitap yazsanız, sığdıramazsınız.
Şayet yaşasaydı, daha bir çok kaliteli müzik yapacaktı...
İhtiyacı var mıydı? Hayır, yoktu.
Zaten bundan 100 yıl sonra bile dinlenebilecek en az 50 tane şarkı yaptı.
Ama o zaten, şarkı olsun diye, şarkı yapmıyordu ki...
Kendi duygularıydı...
Biz de o yüzden seviyorduk ya...
İyi ki bu dünyadan gelmiş ve geçmiş...
19 Mayıs 2019, Pazar
04.02